Migreenin oireet
Migreenin oireet ovat hyvin henkilökohtaisia ja ne vaihtelevat myös migreenityyppien välillä. Tunnetuin oire on voimakas, toispuoleinen päänsärky, mutta migreeniin liittyy usein myös muita oireita. Usein potilaat kärsivät varsinaisen kohtauksen oireiden lisäksi myös ennakko-oireista sekä jälkioireista. Aurallisessa migreenissä kohtausta edeltää myös aura.
ENNAKKO-OIREET
Migreenikohtausta edeltää usein ennakko-oireet, jotka alkavat noin päivää ennen varsinaista migreenikohtausta. Tyypillisiä oireita ovat mielialan muutokset, haukottelu, makeanhimo, väsymys ja ajattelun tai tarkkaavaisuuden muutokset. Omat ennakko-oireet on hyvä tunnistaa migreenikohtauksen ennakoimiseksi ja sen hoitoon valmistautumiseksi. Migreenin hoito on syytä aloittaa heti, kun sen ensimmäiset merkit ilmaantuvat.
OIREET KOHTAUKSEN AIKANA
Migreenin oirekuva on laaja, ja oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Migreenin yleisin oire on sykkivä, toispuolinen, intensiteetiltään kova tai kohtalainen päänsärky, johon liittyy pahoinvointia, oksentelua sekä valo- ja hajuherkkyyttä. Muita yleisiä oireita ovat ihon kalpeus, ripuli, hikoilu, palelua, verenpaineen ja pulssin muutokset ja muut autonomisen hermoston oireet. Migreeniin voi liittyä myös niskan lihassärkyä.
JÄLKIOIREET
Migreeniin liittyy myös jälkioireita, joita ovat usein mielialan vaihtelut, alakuloisuus, ylienergisyys, väsymys tai kognitiiviset muutokset.
AURAOIREET
Noin 10% migreenipotilaista kärsii aurallisesta migreenistä. Tällöin ennen kohtausta ilmenee esioire eli aura. Auraoire on useimmiten jokin näköhäiriö, esimerkiksi näkökentässä näkyvät sahalaidat tai näköhavaintojen kokojen vääristymät. Se voi olla myös harmaa tai kirkas alue näkökentässä, joka aiheuttaa näkökenttäpuutoksen. Aura kestää tyypillisesti 5-60 minuuttia.