Migreeni on kohtauksellinen, neurologinen sairaus, josta kärsii Suomessa noin 10% aikuisista jossain elämänsä vaiheessa. Migreeni on vakava työkykyä heikentävä oireyhtymä. Se on kohtauksellinen, neurologinen sairaus, jonka hoito on tärkeää. Migreenikohtaus lamaannuttaa usein normaalin toimintakyvyn, kuten työnteon tai liikunnan. Migreenin yleisin oire on voimakas päänsärky, mutta sairauden oirekuva ja oireiden vakavuus ovat hyvin yksilöllisiä.

Koska kaikkia migreenin mekanismeja ei tunneta ja migreeni oireilee eri tavoin ihmisestä riippuen, migreenin hoitoon ei ole vain yhtä ainoaa lääkettä, vaan hoitokeinoja on erilaisia. Myös migreenin ennaltaehkäisy on mahdollista esimerkiksi migreenipannan avulla.

Migreeni voidaan jakaa eri migreenityyppeihin. Migreenin kaksi päätyyppiä ovat aurallinen ja auraton migreeni. Lisäksi migreeni voidaan jakaa oireiden perusteella useisiin alatyyppeihin. Oikeanlaisen hoidon varmistamiseksi on tärkeää tunnistaa, minkä tyyppisestä migreenistä kärsii.

Migreeniä esiintyy naisilla kolme kertaa enemmän kuin miehillä. Naisilla migreeni ilmenee usein kuukautisten yhteydessä, mikä johtuu hormonitasojen vaihtelusta. Tätä kutsutaan kuukautismigreeniksi. 

Migreeniä kutsutaan krooniseksi silloin, kun kuukaudessa on vähintään 15 päänsärkypäivää ja päänsärky täyttää migreenin kriteerit ainakin 8 päivänä kuukaudessa.

Migreeniä voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä tutkitusti tehokkaasti MYND-migreenipannan avulla. Lue lisää!