Migreenin kaikkia syntymekanismeja ei tunneta. Tiedetään kuitenkin, että migreeni johtuu häiriöstä aivorungossa. On todettu, että migreeni on osittain geeniperäistä, mutta sen oireet voivat vaihdella paljon myös perheenjäsenten kesken.

Migreenikohtauksen laukaisee jokin ulkoinen ärsyke, joka vaihtelee ihmisestä toiseen. Yleisiä kohtauksen laukaisevia tekijöitä ovat stressi, kirkas auringonvalo, kuukautiskierron eri vaiheet, jokin haju, väsymys, nälkä, alkoholinkäyttö tai jokin ruoka-aine.

Kun jokin kohtauksen laukaisija käynnistää migreenikohtauksen, aivorungossa tapahtuu sähkökemiallinen aktivaatio. Aivorungon alueelta lähtevällä kolmoishermolla on olennainen vaikutus migreenin syntyyn. Kolmoishermo toimii sekä pään että kasvojen alueen tuntohermona ja verenkierron säätelijänä.

Migreenikohtauksessa hermopäätteet aktivoituvat ja kipuviestin välittyminen kipua aistiville aivoalueille alkaa. Tämä johtaa verisuonten laajenemiseen ja keskushermoston tulehdukselliseen tilaan. Kun herkistyneet kipupäätteet reagoivat valtimossa kulkevaan pulssiaaltoon, seuraa sykkivä särky. Migreenikohtauksen jälkeen aivorungon migreenialue palaa normaalitilaan.

Migreenikohtauksesta aiheutuvaa särkyä voidaan lievittää tutkisti tehokkaasti esimerkiksi MYND-migreenipannan avulla. Lue lisää!